Over 'eetiquette' in een restaurant

Parool vroeg het aan het paar experts:Wanneer mag je een bord terugsturen?

In principe altijd. Milène Hoving (café Amsterdam): "Als er een klacht is over het eten, gaan we nooit in discussie. De gast heeft altijd gelijk, of op zijn minst voor een deel."

Geef het wel direct aan, niet als je je bord helemaal hebt leeggegeten eerst.


Wat als je vreselijke buren hebt?

Mocht je naast iemand zitten die keihard praat of een hond heeft terwijl jij allergisch bent, dan mag je daar wat van zeggen. Culinair publicist Janny van der Heijden: "In een restaurant moet je rekening houden met anderen. Vraag een apart hoekje als je weet dat je met een luidruchtig gezelschap bent. Als ik echt last heb van de tafel naast me, hoop ik dat een blik voldoende is. Maar ik heb ook weleens gevraagd of het ietsje zachter mocht." De ober op de hoogte stellen van je klacht is ook een goed idee. Smits: "Wij kunnen dan kijken of er een andere tafel beschikbaar is. Zo niet, dan spreken we de andere gasten voorzichtig aan op hun gedrag."

Moet een restaurant altijd aan je dieetwensen voldoen?

Nee. Pieter Smits van restaurant Rijsel: "Je doet een restaurant én jezelf er een enorm plezier mee als je een allergie of dieetwens doorgeeft bij de reservering. Zorg dat we op de hoogte zijn van je wensen." De meeste restaurants passen zich graag aan, maar besef dat speciale wensen vaak veel extra werk betekenen voor de keuken. Een chef voor jou een glutenvrij menu laten koken en na afloop doodleuk een koekje bij de koffie opeten, kan echt niet.


Moet je een reservering altijd afbellen?

Ja. Of beter: JA! Er zijn mensen die twee restaurants voor dezelfde avond reserveren en op de avond zelf beslissen waar ze naartoe gaan. En er zijn mensen die een reservering maken en niet komen opdagen. Besef dat het restaurant rekening heeft gehouden met jouw komst, ook bij de inkoop. En dat ze mensen die na jou wilden reserveren, hebben moeten teleurstellen. Als je niet of last minute afbelt, zit het restaurant met een lege tafel. Zo'n no-show kost restaurateurs bakken met geld.

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven