• lilian479

Hoe overleef je een zakenlunch?

Bijgewerkt op: 27 jun 2018

Het zakendiner kan de relatie met je klant enorm verbeteren, maar ook behoorlijk beschadigen. Waar ging het mis? Misschien wel toen je tijdens dat informele diner die deal door zijn strot duwde, in plaats van de heerlijke gerechten en de kostelijke wijn. Toen je niet naar hem luisterde en hij zich niet gewaardeerd voelde.

Stel altijd het doel vast van je etentje. Je kunt een klant uitnodigen om zaken te bespreken, bijvoorbeeld een offerte doornemen of een contract ondertekenen of juist om elkaar beter te leren kennen of iets te vieren en niet over zaken te praten. Bereid je klant daar op voor, dan wordt hij niet onaangenaam verrast als jij opeens met de papieren op tafel komt.


Partner of niet?

Natuurlijk kun je de partner van de klant ook uitnodigen. Daar kun je mee scoren, omdat je daarmee aangeeft dat je weet hoe kostbaar vrije tijd is. Zo'n etentje is simpelweg geslaagd, als zowel klant als partner een feestelijke avond hebben gehad. En die laatste is net zo belangrijk! Het is natuurlijk geweldig als de partner in de auto naar huis uren lang oreert over hoe aardig en innemend jij was en dat die deal echt door moet gaan.


Welk restaurant?

De keuze van het restaurant kun je het beste bij jezelf laten, dan kun je de locatie en de prijsklasse bepalen. Wel is het attent om te vragen of je gast een voorkeur heeft voor een bepaalde keuken: Japans, Frans, vegetarisch. Het is handig om van te voren na te denken over gespreksonderwerpen. Bedenk of de klant je iets heeft verteld waar je weer op in kunt haken. Hoe het met het bedrijf van zijn vrouw gaat, of hoe zijn nieuwe auto rijdt. Probeer door middel van het stellen van open vragen erachter te komen waar hij of zij het graag over heeft: hobby's, kinderen, auto's, vakantie, genoeg mogelijkheden. Politiek gevoelige onderwerpen zijn interessant maar risicovol. Hierbij is het de kunst om geen waardeoordelen te laten doorschemeren, voordat je weet hoe je gast erover denkt. Let goed op de gezichtsuitdrukking, daar kun je vaak aan zien in wat voor stemming hij is. Als hij voortdurend om zich heen kijkt, of nog erger, op zijn horloge, kun je geïnteresseerd vragen of er misschien iets aan de hand is. Je zal versteld staan van wat je dan hoort! De klant blijkt ook een mens te zijn.

En dan....

Het onderliggende doel van zakelijk eten is de klant wel duidelijk, natuurlijk wil jij die deal. Het beste kun je dan ook maar gewoon jezelf zijn, goed luisteren en samen ontspannen genieten van het eten en drinken. Gebruik je intuïtie en vooral je gevoel voor humor om de zaak op te leuken. Pas bij de koffie spreek je af wanneer je weer contact opneemt. Om die deal in te koppen.


65 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven