• lilian479

Etiquette op reis

In vliegtuig, trein of bus zit je op een kleine oppervlakte met mensen van diverse pluimage. Wat doe je als degene naast je keihard snurkt? Of als de krant van je buurman in je neus kriebelt? Moet je extra tolerant zijn? Hoe ga je om met alle verschillende typen reizigers? Bestaat er zoiets als Etiquette op reis?


De workoholic

Het eerste wat hij doet is zijn laptop en smartphone klaar zetten. Daarna “business as usual”… Hopelijk heeft hij headphones op met het geluid op een beschaafd volume en timmert hij niet zo hard op het toetsenbord dat hij behalve jou, ook de rest van de rij uit zijn slaap houdt.


De gezellige peer

Hij begint bij zijn geboorte en doet vervolgens zijn hele leven uit de doeken. Hij praat luid en lacht vooral hard en vaak. Zeg gewoon eerlijk dat je echt even iets wil lezen of wil slapen.


De borrelaar

Hij bestelt wijn na wijn na cognac en begint echt een beetje wild om zich heen te maaien. Hopen maar dat hij snel in slaap valt en dan niet te hard snurkt… Als het snurken echt hinderlijk wordt, roep je de stewardess en anders mag je hem voorzichtig aantikken. En wat doe je als je rode wijn omstoot op de schoot van je buurman? Bied altijd aan de stomerijkosten te vergoeden en indien nodig, haal je een nieuw drankje.


De stresskip

De typische voordringer: Haal ik het vliegtuig wel?

Deze persoon raast iedereen, tenentrappend voorbij omdat hij bang is niet op tijd te zitten. Wacht gewoon op je beurt en laat zwangeren, mensen met kleine kinderen, ouderen en gehandicapten voorgaan! En als een extra incheckbalie opent, mogen de langst wachtenden eerst.


De ouders

Reizen met kinderen wordt genant wanneer ze andere reizigers storen en de ouders niet ingrijpen. Not done is het aanraken of wakker maken van andere mensen, in het gangpad lopen als de stewardess eraan komt of tegen de stoel schoppen. En ga er vooral nooit van uit dat andere passagiers jouw kids heel erg schattig vinden.


De beller

Prima om wat telefoontjes af te handelen terwijl je reist. Maar ga niet je hele priveleven uiteenzetten. En praat niet te hard! Mensen hebben de neiging harder te praten als ze aan de telefoon zijn. Natuurlijk niet bellen tijdens het boarden.


De smikkelaar

Sommige mensen nemen hun eigen eten mee aan boord. Zoals ik laatst aan boord van de Thalys meemaakte dat een groepje collega’s heerlijk aan de Roquefort en Camembert ging, vlak naast mij... Deze producten staan echt op de zwarte lijst, net zoals sardines, haring of ander overheersend ruikend voedsel. En slurpen en boeren, doe dat maar lekker thuis.


De snurker

Hij wacht even tot het lampje uitgaat en dan meteen: stoel naar achter. Kijk uit! Waarschuw altijd eerst de persoon achter je. En niet als vraag maar als aankondiging, want het is een recht dat je hebt als passagier. Dit doe je natuurlijk nooit wanneer de ander aan het eten is. En bedien de goede knop, want anders wieg je je slapende buurman van achter naar voren.


Enjoy your trip!

In een kleine ruimte zullen we toleranter en flexibeler moeten zijn. Pas je aan, maar bewaak je grenzen! Je hebt allemaal hetzelfde doel, namelijk een zo comfortabel mogelijke reis te maken. Wederzijds respect, daar draait het om!


Don’ts

Je aan de stoel voor je omhoog trekken

In een doorgang blijven staan

In de personal space van je buurman komen; blijf op je eigen helft

Luidruchtig de pagina’s van de krant omslaan

Te vroeg gaan staan na de landing


Do’s

De bemanning begroeten

Ga fris en gewassen aan boord….

Je rugzak afdoen als je door het vliegtuig loopt

Stil zijn als de captain praat, ook als het niet in jouw taal is

Gapen en niezen met je hand voor je gezicht


87 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven